2012. április 17., kedd

Vágjunk bele...


Tegnap betöltöttem a 49. évemet. Itt az ideje, hogy belevágjak valami újba. A változás az egyetlen állandó életünkben.

"Nem lehetsz az akire vágysz, ha az maradsz, aki vagy!"

Évek óta foglalkoztat az öregedés mechanizmusa, az élet meghosszabbítása, ne adj Isten az öregedés visszafordítása, hogy fiatalabb kori önmagunk lehessünk. Értve ez alatt a fizikális, pszichés jólétet. Ebben a témában kutakodok jó ideje és a tapasztalataimat szeretném megosztani minden fiatalodni vágyó érdeklődővel.

Az öregedés lassan, fokozatosan tör ránk, van időnk felkészülni.

Sajnos sokan mégis teljesen felkészületlenek, ezekre hirtelen szakad rá az idős kor megannyi gondja. Az öregségre készülni kell, alkalmazkodni kell hozzá, mint megannyi más élethelyzethez. Az átlagember is képes megtartani teljes szellemi kapacitását, mindez nagymértékben saját múltjától függ. Minél aktívabb életet élt valaki - bármi lett légyen is a foglalkozása - annál több az esélye, hogy öregkorában is megtalálja élete célját. A megelőző egészséges életmód, jó fizikai kondíció, szenvedélymentes életvitel stb. öregkorban meghálálja magát.

A hosszabb élettartam egyúttal azt is jelenti, hogy meghosszabbodott az idős kor periódusa, egy olyan korszak, ami biológiailag, pszichoszociálisan, gazdaságilag, pénzügyileg, egészségi szempontból markánsan eltér az aktív kortól. A fejlett ipari országokban az idős lakosság egyre nagyobb részét alkotja a társadalomnak, azaz egyre kevesebb ember kényszerül eltartani egyre több idős, általában megrokkant egészségű embert.

 A születéskor várható átlagos életkor, pl. Japánban mindkét nemben meghaladja a 80 évet. Hazánk ma még sajnos nincs az élvonalban, de azért nálunk is jelentősen hosszabbodott az átlagos életkor, nőkben meghaladja a 70 évet, férfiakban is megközelíti ezt. 

Mindez 100 évvel ezelőtt  40 év volt. Kilátások vannak a modern tudomány és bizonyos szabályok betartásával ezt az életkort kitolni 100-120 évre. A nagy többségre gondolok itt, nem pedig az elvétve egy-egy 100 évet megélt emberre. Vannak kutatások a világban ennek elérésére és már most létezik olyan technológia, mely az emberi élet meghosszabbítását tudja minőségi, egészséges életforma kíséretében. Ugye mindannyian szeretnénk úgy ugrálni, mint a fenti képen látható kislány?  Erről is fogok szólni a későbbiekben...

Szép napot, derűs perceket minden kedves olvasómnak:-))
Szeretettel: Mónika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése