2012. április 19., csütörtök

Öreg a nénikéd:-))


Az orvostudomány semmit sem tudott ezidáig tenni, hogy meghosszabbítsa a hagyományos élettartamot.

Az öregedés tele van ellentmondással: például azért, mert már születéskor elkezdődik. Vagy például azért, mert az öregedés a fiatalabb állatoknál gyorsabb folyamat, mint az öregekben. Az orvostudomány a tüneti kezelések sorozatával (nagyon kevés lehetőségük van az okot megszüntetni, pl.: műtéttel, antibiotikummal) legfeljebb az időseket szenilissé tudja tenni. Ez már nem mondható minőségi életnek, hiszen nincs tudatában agyi gátjainak az idős ember.
Milyen hosszú az élet?

A Biblia megállapítása szerint hetven év (bár olvasható matuzsálemi kor 966 év is). A nagyon öreg emberek mindig megmozgatják a képzeletet. A kis lélekszámú Grúziában állítólag 2000-nél is több százévesnél idősebb ember él. Ezen kívül van még a világban néhány olyan földrajzi terület, ahol nagyon magas a százévesnél idősebb emberek száma.

Mi szabályozza az öregedést?

Három főbb elmélet létezik erről. Az egyik azt mondja, hogy sok sejt elpusztul, például az agysejtek százezrével pusztulnak el, és az élet igen korai szakasza után már nem pótlódnak.

A második elmélet szerint a mutáció az oka az öregedésnek. Ugyanis az osztódó sejt nem mindig járja azt a szabályszerű utat, amelyet az anyasejt megtett. Mindenféle hiba csúszhat be, amely ezt elősegítheti vagy felerősítheti ezeket a folyamatokat. (pl.: sugárzás...)

A harmadik elmélet szerint az öregedést nem kívánatos vegyianyagok felhalmozódása okozza.
Én azt gondolom, mindhárom elmélet egymásba olvadva, kinél-kinél más hangsúllyal okozza az öregedést.

Az orvostudomány mindenestre adós a válasszal arról, mi az öregedés és hogyan lehet lelassítani, megállítani. Arra pedig nem is merek gondolni, hogy visszafordítani...
De ahogy Samuel Johnson mondta: "Az ember saját hibája és nem következménye az, ha öregkorban szelleme egyre renyhébbé válik." Ez azonban a test működésére is vonatkozik.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése